Hopp til innholdet

Norges første robotsorteringsanlegg

10. mars åpnet Bjorstaddalen Næring AS i Skien Norges første robotsorteringsanlegg for næringsavfall. Målet er at selskapet skal bli ledende i landet på materialgjenvinning.

– Vi ønsker å være i forkant og leter hele tiden etter bedre løsninger for håndtering av næringsavfall. Det har lenge bekymret oss at det er en lav materialgjenvinningsgrad i Norge, sammenlignet med andre land. Vi er flinke til å energigjenvinne her i landet, men det betyr bare at avfall brennes opp. Dette vil vi gjøre noe med, sier konserndirektør Sindre Hauen.
Robotanlegget utfører 6000 plukk i timen og kan læres opp til å ta ut alle fraksjoner som kan gjenvinnes i dag.

Unik teknologi

– Sensorteknologien er helt unik og identifiserer form, farge og materiale. Dersom det åpner seg nye markeder i fremtiden, eller det kommer krav fra myndighetene, kan robotanlegget læres opp til å gjenkjenne disse fraksjonene også. Avfallet blir godt spredt ut på samlebåndet, slik at vi også kan plukke ut de små bitene. Anlegget kan fjernstyres og kan også gå om natta, sier Hauen.
Teknologien er utviklet i Finland, og Bjorstaddalen Næring har brukt underleverandører til å bygge anlegget. Prosjekteringen har de stått for selv.
– Det er fordelen med å ha ansatte med bred kompetanse. Nå er vi inne i en testkjøringsfase der vi lærer opp roboten til å identifisere gjenvinnbart avfall, og parallelt med dette inngår vi avtaler med flere avtagere som ønsker å bruke de utsortert fraksjonene som råstoff, sier Hauen.

Digital åpning

Åpningen av anlegget var opprinnelig planlagt som en fysisk markering, men det satte smittevernreglene en stopper for.
– Vi valgte derfor å sende åpningen på digitale plattformer. På den måten når vi også ut til flere, sier Hauen.

Sendingen kan du se her: https://vimeo.com/520920144/d740189ca5